
Naturalne substancje słodzące - co warto wybrać?
Cukier to produkt, który, jako jeden z nielicznych, wywołuje spustoszenie w naszym organizmie. Jest przyczynkiem wzrostu wagi, podnosi ciśnienie krwi i negatywnie wpływa na pracę układów krwionośnego i trawiennego. Obecnie trudno znaleźć potrawy i produkty, które nie zawierają choć niewielkiej ilości tej go słodkiego dodatku. W jaki sposób zastąpić jednak jego słodycz, kiedy chcemy przygotować ciasto? Przeciwnicy białego proszku mogą wybrać zamienniki, podobne, choć o lepszym składzie. Produkty słodzące naturalne takie jak ksylitol i ekologiczny cukier kokosowy z pewnością odpowiednio wyważą poziom produktu finalnego.
Ekologiczne produkty słodzące zamiast białych kryształków
W trosce o swoje zdrowie i kondycję najbliższych warto poznać lepszą alternatywę słodkiego dodatku. Cukier przedostaje się szybko do krwiobiegu i daje chwilowe uczucie euforii dla organizmu. Zamiast ewolucyjnego uwalniania, serwuje nam dużą dawkę energii, której nasze ciało nie potrzebuje w tak krótkim okresie. Zdrowe produkty słodzące powoli uwalniają swój ładunek odżywczy, dzięki czemu stopniowo zyskujemy niezbędną do życia energię. Proces trwa kilka godzin, więc ekologiczny ksylitol pozostaje w ciele na dłużej.